Hasznos élelmiszerek terhes nők számára

pregnant woman holding baby s shoes

A tápláló és kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen a jó egészséghez, és még inkább a terhesség alatt , mivel a megfelelő táplálkozás biztosítja a legtöbb tápanyagot Önnek és babájának.

A terhes nőknek szánt egészséges ételek fogyasztása és az egészséges életmód szintén elősegíti az egészséges súlygyarapodást, biztosítja a szükséges kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, és csökkenti a terhességi szövődmények kockázatát.

Hasznos élelmiszerek terhes nők számára

Csakúgy, mint az általános étrendi irányelvekben, a terhesség alatt is javasolt az egyes élelmiszercsoportok változatos ételeinek fogyasztása. Hasznos gabonát és keményítőt, gyümölcsöt és zöldséget, fehérjét, tejtermékeket vagy növényi alapú alternatívákat, valamint zsírokat és olajokat enni.

1. Elégítse ki energiaszükségletét

A terhesség alatt megnő az energiaszükséglet, de mítosz, hogy „kettőért kell enni”. A nőknek átlagosan napi 2000 kcal-ra (kalóriára) van szükségük.

2. Gabonafélék és keményítők, lehetőleg teljes kiőrlésű gabonák

A gabonafélék, különösen a teljes kiőrlésű gabonák és a keményítő fontosak a terhesség alatt, mert szénhidrátot biztosítanak, amelyet a szervezet energiához, rostokhoz, ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz használ fel.

Minden főétkezésnél próbáljon meg teljes kiőrlésű gabonát, például teljes kiőrlésű tésztát, barna rizst, zabot vagy más keményítőtartalmú ételeket, például burgonyát.

3. Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget

Nem tehetjük meg, hogy a kismamáknak szánt egészséges élelmiszerek közé beiktassuk a gyümölcsöket és zöldségeket, tele vannak olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek fontosak az Ön és a növekvő baba számára.

4. Válasszon sokféle, fehérjében gazdag élelmiszert

A fehérje elengedhetetlen a baba növekedéséhez és fejlődéséhez. Egyél naponta két-három adag fehérjedús ételt, beleértve a sovány húsokat, baromfit, tenger gyümölcseit, tojást, hüvelyeseket, tofut, dióféléket és magvakat.

5. Cserélje ki a telített zsírokat telítetlen zsírokkal

A zsírok az egészséges táplálkozás fontos részét képezik, de nem minden zsír ugyanolyan hatással van az egészségre.

Meg kell próbálnia korlátozni a magas telített zsírtartalmú ételek, például zsíros húsok vagy trópusi olajok, például kókuszdióolaj bevitelét oly módon, hogy ezeket telítetlen zsírokban gazdag ételekkel, például sózatlan diófélékkel, avokádóval, zsíros halakkal és növényi olajokkal, például olívaolajjal helyettesíti.

6.   Igyon sok folyadékot

A hidratálás fontos az általános egészség szempontjából. A terhesség alatti sok folyadék fogyasztása szintén csökkentheti a székrekedés és a húgyúti fertőzések valószínűségét. A terhes nőknek átlagosan napi 2 liter vízre van szükségük étkezéshez és italhoz egyaránt.

Ajánlott cikkek