Hogyan ne veszítsen formát az ünnepek alatt?

Általában ünnepek alatt nem törődünk az elfogyasztott kalóriákkal és az elfogyasztott alkohol mennyiségével. Számunkra úgy tűnik, hogy kevés dolog változik néhány nap alatt. 

Elméletileg néhány plusz nap nem képes teljesen elrontani edzéshatásainkat, azonban a súly növekedése és a fizikai állapot csökkenése gyakorlatilag mindenkit érint.

A túlevés hatásai

A túlzott evés miatt testünk lassúvá válik, és az anyagcsere szabályozatlan. Rosszul érezzük magunkat, és nem akarunk semmit. Statisztikailag karácsony estéjén körülbelül 6000 kcal-t és annál többet fogyasztunk. Ez gyakran 2-3-szor nagyobb, mint a napi szükségletünk – hacsak nem tömeget építünk.

Az ünnepi szezonnak azonban nem kell kellemetlen pillanatnak lennie ahhoz, hogy megtagadjon mindent, amit szeretne. Csak annyit kell tennie, hogy néhány egyszerű trükköt követ, amelyek segítenek abban, hogy jó formában maradjon, és lehetővé teszi, hogy az ünnepek után gyorsan visszanyerje súlyát.

Főzzön bölcsen!

Jelenleg, amikor a fitnesz nagyon divatos, az interneten sok receptet találhatsz a szenteste termékekhez, kevésbé kalórikus változatban. Néha elég cukor helyett édesítőszert használni, és a szokásos fehér lisztet hajdinával helyettesíteni, hogy az ételek könnyebbek és egészségesebbek legyenek.

Hasonlóképpen, a szószok készítésekor a zsíros krémet helyettesítheti sűrű joghurttal – számos alternatíva létezik. A konyhában az ételek hőkezelése is számít. A párolt hal karácsony estéjén nem egyezik az asztallal, de a sült hal – mindenképpen. Nem minden ételnek kell sok zsírral csepegnie ahhoz, hogy ízletes legyen, és ne növelje a derék kerületét.

A mértékletesség fontossága

Ünnepnapokon mindenki megkóstolja mindazt, ami elkészült. Ha étvágya van az asztal minden egyes étele iránt, próbálkozzon tovább. A testét azonban ne együk túl, válasszon kisebb adagokat.

Emlékezzünk arra, hogy amikor felkészülünk az ünnepekre, a családnak főzünk. Ezért ne készítsünk ételeket az egész menza számára. Leggyakrabban karácsony után az elkészített ételeket a karácsonyt követő napokban fogyasztják. Ennek eredményeként a nassolás szilveszterig folytatódik.

Figyeljen az alkoholfogyasztásra!

Az ünnepek alatt nem szabad feladnunk az egészséges táplálkozás alapelveit. Minden étkezés után 2-3 órás szünetet kell tartani. Ennek köszönhetően kevesebbet eszünk, elkerüljük a túlevést, és így elkerüljük a további kalóriákat.

A karácsony és a szilveszter találkozók, gyakran alkohol kíséretében. Ha jó formában akarunk maradni, próbáljuk elkerülni vagy korlátozni. Egy 40 ml-es pohár vodkában 110 kcal, egy italban (300 ml) körülbelül 280-300 kcal, a likőrben 280 kcal 100 ml-ben van.

Vigyázzunk a sörre is. A világos kb. 115 kcal-t tartalmaz, a sötétben több a szénhidrát, az ízt pedig további édesítik (kb. 150 kcal). Ha nem tagadhatjuk meg magunktól az alkoholt, válasszunk okosan.

Biztonságos választás a száraz vörösbor (78 kcal), amely emellett javítja az emésztést. Ne feledje azonban, hogy bármilyen alkohol fogyasztásával nem csak felesleges kalóriákat fogyasztunk, növelve a napi egyensúlyt, hanem mindenekelőtt negatívan befolyásoljuk a formát.

Ajánlott cikkek