Allergia illóolajokra: tünetek és mit kell tenni?

Az allergiás reakció egyre gyakoribb a modern világban. Az allergiában szenvedők száma évente többszörösére nő a bolygón. Allergiák előfordulhatnak a leggyakoribb és szabványos termékekre is.

Az illóolaj allergia okai

Elég sok illóolajat ismerünk, amelyek mindegyikének megvan a maga egyedi összetétele. Hatalmas mennyiségű zsírsavat, vitamin komplexeket tartalmaznak. Csak növényekből nyerik, speciális, nyomás alatti gőzzel végzett desztillációval. Alkoholtartalmú folyadékokban oldódnak.

Az illóolajok összetétele olyan sok összetevőt tartalmaz, amelyek nemcsak hasznosak, hanem károsak is lehetnek. Például biológiai aktivitása miatt allergiás reakciót vált ki.

Külső használatra, az anyag koncentrációjától függően kisebb vagy súlyos égési sérüléseket szenvedhet a bőrön.

Tünetek

A természetes növényi illóolajok kivonatait széles körben használják a kozmetológiában – testápolásra, arcra, hajra. Ezért a legtöbb esetben az allergia a következő megnyilvánulásokkal jár:

  • Viszketés a bőr felszínén.
  • Kiütések az anyaggal való érintkezés helyén.
  • Az allergiás rhinitis megnyilvánulásai.
  • Allergiás köhögés.
  • A száj, a szem és a torok nyálkahártyájának duzzanata.
  • Szemgyulladás – kötőhártya-gyulladás.

Megelőző intézkedések

Fontos megjegyezni, hogy egyes illóolajokat nem szabad beltérben használni, és gyermekeknek és nőknek terhesség alatt nem ajánlott használni. Időseknél az adagnak nagyon minimálisnak kell lennie.

Nagyon óvatosnak kell lennie új olajok használatakor, mivel minden új olaj káros reakciót okozhat.

Használat előtt javasolt egy 3 szintből álló teszt elvégzése, amely meghatározza az érzékenységet.

A teszt szakaszai meglehetősen egyszerűek:

  • Az első szakasz – 1 csepp olajat csepegtessünk egy zsebkendőbe és lélegezzük be;
  • A második szakasz – a könyökhajlat területén, miután az illóolajat közönséges növényi olajjal hígítottuk, az 1: 4 arányt figyelve, tegyen egy kis cseppet;
  • A harmadik szakasz – illóolajos fürdőzés – 5 perces próba fürdőzés javasolt illóolajok használatával. Az illóolajos fürdőzés hatékony lehet például visszér és lábgomba ellen is.

Soha ne használjon olajat, ha az aromája kényelmetlenséget és undort okoz. Ez a szervezet reakciója egy lehetséges allergénre. Szigorúan tilos az illóolajat a nyálkahártyára kenni, mert ez égési sérülést okozhat. Érintkezés esetén nagy mennyiségű folyó vízzel le kell mosni.

Ajánlott cikkek