Kínai orvoslás: a meleg jelei és a hűtés

A testben lévő meleget nem csak az jelzi, hogy valakinek folyton melege van-e vagy sem. Ezenkívül más tünetek is léteznek, és nem feltétlenül található meg minden egyszerre. A test különböző részein jelentkezhetnek a túlzott meleg tünetei. A kínai élettan szerint a meleg főként a szívet, az elmét és az érrendszert érinti.

Ha magunkra ismerünk a tünetek között, akkor nyugodtan alkalmazhatjuk azokat az élelmiszereket, melyeket Paul Pitchford ajánl. Természetesen minden esetben érdemes lehet orvoshoz fordulni, és az előírt kúrát támogatni az étkezésünkkel is. Akár hajlamosak vagyunk a meleg jelei, akár nem, a tünetek azonosak és jól megfigyelhetőek magunkon (vagy másokon).

A meleg jelei

Azon felül, hogy folyton melegünk van (melyet akár az időjárás is kiválthat), megfigyelhető sok más jellemző is:

  • A meleg megemeli és kiszárítja a nedveket
  • Az egyénnek melege van, idegenkedik vagy fél a melegtől, a hideghez vonzódik
  • Amikor a meleg emelkedik, akkor a fej és a szemek kipirosodnak, előfordulhat orrvérzés és nagyon rossz szagú lehet
  • Jelentkezhet magas vérnyomás, vérzés, összefüggéstelen beszéd, görcsök, akár láz, kiütések, fekélyek, duzzanatok, hólyagok
  • A meleg kiszárítja a nedveket, ezért jelentkezhet székrekedés, sötét-sárga vizelet, véres széklet vagy vizelet, a nyálka és az orrváladék sűrű

Mit tehetünk a meleg enyhítésére?

A túlzott meleg általában figyelmetlenséggel és agresszióval jár együtt, mely agresszív ételeket is vonz (például a hús, mely rontja a meleg állapotot). Kevesebb ételt kellene ennünk és sok vizet fogyasztani – hiszen a meleg kiszárítja a nedveket. Az állati eredetű élelmiszerek ronthatják az állapotunkat, ezért ezeket kerüljük.

Ha főzünk, akkor a kukta és a sütő használata nem javasolt, és a bő zsírban sütött ételek sem. Inkább pároljunk, és nyers ételeket fogyasszunk. Vannak a hő szempontjából semleges élelmiszerek, melyeket nyugodtan fogyaszthatunk: rizs, rozs, kukorica, borsó, lencse, mindenféle bab. 

Heveny tünetek esetén (például láz) főként hűsítő zöldség- és gyümölcsleveket, leveseket és gyógyteákat érdemes alkalmazni. Az italok ne legyenek hidegek, mert a hideg étel vagy ital hűsítő hatása legyengíti a szervezetet.

A meleg jeleit csökkentő, hűsítő ételek

Az alábbi felsorolásból bármennyit fogyaszthatunk túlzott meleg állapotban:

  • Gyümölcs
    • Alma, banán, körte, datolyaszilva, sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom, citrusfélék
  • Zöldség
    • Fejes saláta, retek, uborka, zeller, csiperkegomba, spárga, mangold, padlizsán, spenót, tök, káposzta, kínai kel, brokkoli, karfiol, csemegekukorica, cukkini
  • Hüvelyes és gabona
    • Szójatej, szójacsíra, tofu, tempeh, köles, árpa, amaránt
  • Egyéb élelmiszerek, fűszerek
    • Rák, kagyló, borsmenta, citromfű, majoránna

Ajánlott cikkek