Rebarbara – érdemes fogyasztani

A rebarbara olyan zöldség, amely számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek hasznosak a testünk számára. Vitaminok és rostok kincstára is, ezért érdemes az aktuális szezonban beiktatni étrendjébe. 

Honnan jött és milyen tulajdonságai vannak?

A rebarbara olyan növény, amelyet csaknem 3000 évvel ezelőtt kezdtek termeszteni Kínában. A 18. században Európába és Oroszországba került. Különösen nagyra értékelték gyógyító tulajdonságai miatt.  Az osztályozás szerint a rebarbara zöldség, azonban tulajdonságai miatt gyakrabban gyümölcsként kezelik. Jellegzetes savanykás íze van.

A fogyasztásra rózsaszínű, vörös vagy zöld szárat készítenek. A legjobb, ha olyan rebarbarát keresünk, amelynek szárai törékenyek és világos színűek. A keskenyebb, fiatalabb, pirosabb szárak édesebbek és finomabbak, mint a vastagabbak, világosabbak.

Táplálkozás szempontjából ez a zöldség nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, nátriumot, magnéziumot, foszfort, vasat, C-vitamint és béta-karotint. Energia értéke nagyon alacsony (18kcal / 100 g), nagy mennyiségű rostot tartalmaz egyszerre, így diétázó emberek is fogyaszthatják.

A rebarbara hatásai

A rebarbara számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek csökkenthetik a koleszterinszintet, kezelhetik a cukorbetegséget és szabályozhatják az anyagcserét. A rosttartalom miatt ajánlott elősegíteni az emésztést. A rebarbara nagy mennyiségű pektint tartalmaz, amely csökkentheti a koleszterinszintet, és káros anyagokat, például radionuklidokat, nehézfém-ionokat és növényvédő szereket választ ki. 

A pektin hasznos a cukorbetegség, az epehólyag-betegség és a májbetegségek, valamint az anyagcserezavarok kezelésében. Keserű íze fokozza a gyomornedv és a nyál kiválasztást, ami megkönnyíti az ételek emésztését. Ezért vízmentesekhez ajánlott. Az elfogyasztott mennyiségtől függően ellensúlyozhatja a hasmenést vagy megkönnyítheti a bélmozgást.

Nagy mennyiségű rapantocint tartalmaz, amely erősen ösztrogén hatású. Emiatt a menopauzával, androgénfelesleggel, ösztrogénhiánnyal küzdő nőknek, valamint a prosztata hiperpláziában szenvedő férfiaknak is ajánlott fogyasztaniuk. Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak jelentősen csökkenthetik a rebarbarát, ha túl sok rebarbarát fogyasztanak.

A rebarbara a gasztronómiában

A sült rebarbarát gyakran használják sütemények kiegészítéseként. Az ízletes savas rebarbara sütemény értékes táplálkozási tulajdonságokat is tartalmaz, mivel körülbelül 20 perc sütés után felszabadul egy antioxidáns anyag, az úgynevezett rapontigenin.

Noha nagyon egészséges és tápanyagokban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz oxálsavat (300 mg / 100 gr), amely megköti a kalciumot és kalcium-oxaláttá (vesekőként felhalmozódó vegyület) alakul át. Ezenkívül az oxálsav korlátozhatja más anyagok felszívódását a szervezetben. Nem ajánlott a reumában szenvedőknek sem.

Ajánlott cikkek