Miről szól egy nagykonyha?

blur breakfast chef cooking

Sokak számára ismerős lehet a nagykonyha kifejezés, mivel gyakran találkozhatunk olyan berendezésekkel, melynek ott a nevében ez a szó. A nagykonyhai robotgép, mosogató vagy fritőz mind olyan eszközök, melyekről tudjuk, hogy nem a hétköznapi otthonokba valók.

De hogyan működik a nagykonyha? Minek kell megfelelnie, hogy működhessen, és ki határozza meg az életét? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni ez a cikk.

Nagykonyhát nem lehet két perc alatt megnyitni

A vállalkozások közül az ipari konyhák életét szabályozza az egyik leginkább szigorúan a törvény, ami nem csoda, hiszen minden nap emberek százezrei étkeznek ezeken a helyeken. Ha itt hiba csúszik a gépezetbe, akkor komoly megbetegedések léphetnek fel, amelyek ráadásul akár végzetesek is lehetnek. Ezért nagykonyhát nem lehet csak úgy, egyik napról a másikra nyitni.

Be kell szerezni a különféle engedélyeket, meg kell találni az ideális helyszínt, majd ezen el kell végezni a szükséges átalakításokat. A sokféle elektromos berendezésnek nem elég egy átlagos áramhálózat, hanem fel kell készíteni azt a hatalmas igénybe vételre. Ki kell alakítani a vízvételi helyeket, ahol a mosogatás történik, a csatornát fel kell készíteni a zsíros szennyvízre és az ételmaradékokra, zsírfogót kell beépíteni és hosszan sorolhatnánk a listát.

Ezután következik a gépek megvásárlása. El kell dönteni, hogy hány főzőzsámoly kerül beállításra, gázzal működjenek a sütő/főző gépek vagy elektromos árammal, illetve vegyesen. A fehéredényekhez és a feketeedényekhez mosogatótálcákat kell venni, vagy eldönteni, melyik típust érdemes géppel mosogatni.

Az ételek előkészítéséhez, feldolgozásához és másféle műveletekhez konyhai munkaasztal szükséges, a tároláshoz sokféle hűtő, rekesz és miegymás. Ha cukrász is fog dolgozni a területen, akkor neki is be kell szerezni a megfelelő gépeket és eszközöket, és ezeket a dolgokat a konyhát irányító vezetőségnek mind észben kell tartani.

Ha pedig a tervek és listák már megvannak, akkor nagyobb összeget el is kell különíteni a munkálatokra és beszerzésekre, abban bízva, hogy a működés során a vállalkozás majd nyereséget termel.

A munkaerő felvétele és szerződtetése egyáltalán nem olyan egyszerű, mint évekkel ezelőtt volt, hiszen a nagyarányú elvándorlás miatt kevés a szakember, az ipari konyha élete pedig betegségek vagy egyéb problémák esetén sem állhat le. De ahogy a napi menü megrendelésekor láthatjuk, országszerte ezer számra vannak ilyen kitűnő szakemberek, akiknek köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy nem jutunk ebédhez vagy másféle étkezéshez.

Ajánlott cikkek