Az étrend hatása a bőrproblémákra

A bőrelváltozások nagyon zavaróak lehetnek, különösen, ha olyan helyeket érintenek, amelyeket nem rejthetünk el: arcot, nyakat, kezet. Leginkább gyulladásos folyamatok. A kedvezőtlen bőrelváltozások például a pattanások.

Általánosságban elmondható, hogy kialakulásának folyamata így néz ki: a bőr pórusai eltömődnek, majd megfertőződik, gyulladás alakul ki és pustula képződik.

Miért olyan fontos a faggyútermelés szabályozása?

A faggyú egy természetes zsíros váladék, amely a bőr felszínén képződik. Feladatai: a bőr nedvességének szabályozása, védelem a bőr öregedési folyamatával járó károsodások ellen.

Olyan emberek, akiknek száraz a bőrük, alig érzik a faggyú jelenlétét, valami más mondhatja el azokat az embereket, akik köztudottan zsíros fejbőr és arc. A túlzott faggyútermelés hozzájárul a pattanások kialakulásához.

A ragadós bőr pórusait kitöltő zsírszekréció levegővel érintkezve oxidálódik. Így keletkeznek mitesszerek. Az ilyen mitesszerek igazi paradicsomot jelentenek a baktériumok, például a staphylococcusok számára.

Mi okozza a faggyútermelés feleslegét?

A túlzott mennyiségű tesztoszteron a szervezetben fokozza a faggyúmirigyek munkáját és növeli a faggyú viszkozitását, amely meghatározza a bőr pórusainak eltömődését.

Érdemes tudni, hogy a bőr a mérgező salakanyagok kiválasztásának negyedik módja. A máj átalakítja a méreganyagokat egy olyan formába, amelyet el kell távolítani a testből, és további szállítás céljából elküldi.

A vízoldható vegyületekké átalakítható anyagok a vesékbe kerülnek, ahonnan a vizelettel ürülnek. Az illékony vegyi anyagok a kilélegzett levegővel együtt kilökődnek. Ha a kiválasztási utak túlterheltek, ami általában azért van, mert naponta nagy mennyiségű toxinnal látjuk el magunkat, a test elkezdi kiválasztani azt a bőrön keresztül. A bőrön keresztül kiválasztott toxinok magas koncentrációja állapotának jelentős romlását okozza.

Használhatjuk-e étrendünket a szervezet méreganyagainak csökkentésére?

Számos étel segít enyhíteni a bőr gyulladását. Ilyen például a tökmag, kendermag és napraforgómag – a cink gazdagsága, amely szabályozza a szervezet hormonális változásait, befolyásolja a sebek gyógyulását, szabályozza a faggyúmirigyek működését.

A tökmag béta-szitoszterint tartalmaz, amely csillapítja a tesztoszteron hatását. Mindezek a szemek omega-3 zsírsavakat és omega-6 kendert tartalmaznak.

A szervezet az omega-3 savakat természetes gyulladáscsökkentők – PG1 és PG3 prosztaglandinok – előállítására használja fel. Ezen anyagok koncentrációjának növelése megnyugtatja a pustulák körüli bőrpírt és javítja a bőr megjelenését.

Az omega-6 zsírsavak viszont részt vesznek a víz bőrön keresztül történő kiválasztásának szabályozásában. Segítenek fenntartani a bőr optimális hidratáltságát.

Ajánlott cikkek