Mire kell figyelni grafikus kártya vásárlásakor?

Bárki, aki újonc a játék PC-kben (vagy általában a PC-kben), rengeteg hardverkomponenssel és technikai halandzsával lesz elárasztva. Hamar észre kell vennie, hogy az üzletekben kaphatók PC-k dedikált grafikus kártyával és anélkül is.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mi is valójában a grafikus kártya, miért nem lehet nélküle egy játék PC esetében, és melyek a legjobb modellek jelenleg.

Mire kell a grafikus kártya?

A grafikus kártyát a processzor látja el adatokkal, és ez alapján számítja ki a monitor képét. Minél összetettebbek a megjelenített képek, annál nagyobb teljesítményt igényel a grafikus kártya.

Egyes PC-k olyan grafikus egységre támaszkodnak, amely már be van építve a processzorba. Ezek azonban irodai számítógépek. Mert ha egész nap Excellel dolgozol, és csak időnként nézel egy videót a YouTube-on, akkor az integrált grafikus egység teljesítménye könnyen elegendő.

Ha azonban játékra is szeretné használni a számítógépét , nem kerülheti el a dedikált grafikus kártyát. Csak egy dedikált grafikus kártya nyújt elegendő teljesítményt az aktuális játékok zökkenőmentes megjelenítéséhez.

Milyen műszaki adatokat érdemes tudni?

Alapvetően három fontos mérőszám van a grafikus kártya teljesítményének meghatározásához: a feldolgozó egységek, az órajel frekvencia és a videomemória . Leegyszerűsítve: itt érvényes a régi jó ökölszabály: „minél több, annál jobb”!

Az aritmetikai mértékegységeket és az órajel frekvenciáját azonban soha nem szabad egymástól elkülönítve tekinteni, mivel a két kulcsfigura többé-kevésbé kéz a kézben működik.

Általános szabály, hogy a sok feldolgozóegységgel rendelkező grafikus kártyák órajele alacsonyabb, mint a kevesebb feldolgozóegységgel rendelkező grafikus kártyák – ennek ellenére az előbbiek jobb teljesítményt nyújtanak. Ismét feleslegesen bonyolultnak hangzik – szerencsére van egy egyszerűbb módszer is:

A „ benchmark ” a varázsszó. A játékok benchmarkjai azt mutatják, hogy az egyes grafikus kártyák másodpercenként hány képkockát képesek kiszámolni bizonyos játékokban. Bármi, ami 40 képkocka/másodperc felett van, általában „sima játékélménynek” számít – lövöldözőseknél legalább 60-nak kell lennie.

A jelentős benchmark eredmények már megtalálhatók az interneten az összes releváns grafikus kártya esetében. Mivel azonban itt több tényező is szerepet játszik, a következő részben részletesebben is kitérünk.

Mit kell figyelembe venni telepítéskor?

Ha saját maga szeretné összeszerelni a számítógépet, vagy legalább kicseréli a grafikus kártyát, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Egyrészt a nagy teljesítményű grafikus kártyák viszonylag nagyok.

Tehát még mindig elegendő helynek kell lennie az Ön esetében. A grafikus kártya pontos méreteit a megfelelő termékoldalon találja. Másrészt a tápnak elegendő teljesítményűnek kell lennie ahhoz, hogy a grafikus kártyát terhelés alatt is árammal tudja ellátni. A gamer PC-kben a tápegységnek mindig legalább 500 wattot kell leadnia, a grafikus kártyától függően esetleg egy kicsit többet.

Az új csúcskategóriás grafikus kártyák különösen nagy energiafogyasztással rendelkeznek. Végül, de nem utolsósorban ellenőriznie kell, hogy az összes szükséges csatlakozás elérhető. Ez általában csak nagyon régi alaplapokkal/monitorokkal kombinálva jelent problémát.

Ajánlott cikkek