Hízni kezdek, bár keveset eszem – hogyan lehetséges ez?

Előfordul, hogy a szigorú diéta alkalmazása nem hozza meg a várt eredményeket. Az extra kilók nem tűnnek el, és néha még hízunk is. A fogyás eredményeinek hiánya elriasztja a további cselekvést, ahonnan csak egy lépés a régi étkezési szokásokhoz való visszatérés. Diétázol, de nem tudsz lefogyni?

Csökkentő étrend – alapvető hibák

Az alábbiakban felsoroljuk a csökkentő étrenddel kapcsolatos leggyakoribb hibákat, amelyek hatékonyan elterelhetik a figyelmét a sikertől:

  • Helytelenül kiszámított kalóriaigény – a kalóriaigény helyes kiszámítására van szükség a kilogramm veszteség szempontjából döntő energiahiány fenntartásához.
  • Az elfogyasztott kalóriák ellenőrzése hiánya – fontos, hogy felírja napi ételeit, harapnivalóit és adagjait, és pontosan kiszámolja a kalóriákat. A fűtőérték „szemmel” történő értékelése az aprólékos mérlegelés és számlálás helyett ennek az értéknek a túlbecsléséhez és következésképpen az energiahiány hiányához vezethet.
  • Nassolás – az étkezések közötti apró nassolások sok extra kalória forrását jelenthetik. Kerülje a nem tervezett kalóriákat, és ha nassolni kell, használjon alacsony kalóriatartalmú ételeket, különösen friss zöldségeket (uborka, sárgarépa, zeller).
  • Jutalmak – Időről időre jutalmazhatja önmagát az étrend haladásáért a csalás étkezéssel, ami motiváló lehet, de túlzott mértékű felhasználása valószínűleg gátolja a fogyás folyamatát.
  • Túl kevés étel – előfordul, hogy túl kevés kalóriát fogyasztanak, ez az oka a súlycsökkentő hatások hiányának. Ha az energiahiány túl magas és túl sokáig tart, a test energiát takarít meg, majd az anyagcsere sebessége lelassul, és csökken az energiaigény. Éppen ezért olyan fontos a diéta változó kalóriatartalma – a magas anyagcsere-arány fenntartása érdekében a csökkentés során tanácsos rendszeresen növelni az étrend kalóriatartalmát.
  • Az étkezés utáni teltségérzés téves értékelése – az étkezés utáni teltségérzetnek nem kell azt jelentenie, hogy az elfogyasztott étel túl kalóriatartalmú. Ez a téves értékelés miatt sok ember feladja a nagyobb mennyiségű termékeket (pl. Kenyér vagy burgonya). Eközben tanácsos a teljes gyomor érzése étkezés után, és fontos része a sikeres fogyásnak. Fogadjon olyan zöldségekre, amelyek jóllakottság érzetet nyújtanak, ugyanakkor nem sok kalóriát kínálnak.

Fogyás – mi állíthatja még meg a csökkenés ütemét?

A fogyás hiányát más tényezők is befolyásolhatják, amelyeket ritkán veszünk figyelembe a kudarc okainak keresésekor:

Mozgáshiány – a csökkentett étrend az energia csökkenését okozza, ami azt jelenti, hogy kevesebbet mozgunk a nap folyamán. A spontán fizikai aktivitás korlátozása (a tervezett edzéssel nem összefüggő napi tevékenységek) csökkenthetik a tervezett edzés hatékonyságát és lelassíthatják a csökkentés ütemét. Tömegközlekedés helyett kerékpár, lift helyett lépcső – ezek a látszólag kisebb változások pozitívan befolyásolják a csökkentést.

Túl intenzív edzés – a túl intenzív edzésegységek megakadályozzák a test megfelelő regenerálódását. Ez a későbbi tréningek minőségének romlását okozza, következésképpen nincs hatása. Nemcsak a regeneráció hiánya akadályozza a zsírszövet redukcióját – az intenzív testmozgás során szekretált kortizolfelesleg nincs jelentőséggel, amelynek túl magas szintje gátolhatja az égési folyamatot. Ne felejtsen el elegendő szünetet tartani az edzések között a tervében.

Ajánlott cikkek