Áfonya – jó vagy rossz?

Ez a kis gyümölcs rengeteg értékes összetevőt tartalmaz. A napi étrend része legyen? Természetesen igen. De miért olyan hasznos az áfonya az egészségre és ajánlott? Ismerjük meg közelebbről is ezt a finom és hasznos gyümölcsöt!

Honnan jött az áfonya?

Az amerikai áfonya, más néven highbush áfonya, Dél-Amerikából származik. A vándorlások után más országokban, pl. Chile, Új-Zéland és Európa-szerte. Érdekes tény, hogy az európai ültetvények nagy része Lengyelországban található.

Az áfonya a hangafélék családjának gyümölcse Sima, sötétkék héja van, akkora lehet, mint egy borsó vagy egy kis szilva. A kisebbek gyakoribbak, hideg éghajlaton alacsony cserjékön nőnek. Ez a fajta egyben a legaromásabb.

Az áfonya nyár közepén megtalálható a piacokon és a szupermarketekben. Ha az ültetvény a közelben van, megvásárolhatja közvetlenül a termelőtől (vagy akár maga is szedheti).

Egészségügyi tulajdonságok

Az áfonyát többek között antioxidáns tulajdonságok jellemzik, amelyek segítenek a rák és a civilizációs betegségek elleni küzdelemben. Hogyan?

Mivel elpusztítják a szabad gyököket (vagyis a helytelenül felépített oxigénatomokat, amelyek az anyagcsere melléktermékei), amelyek pusztító áldozataikat az egész testben megviselik. Oxidálják a koleszterint, hozzájárulva ezzel az érelmeszesedés kialakulásához, amely szívrohamot vagy szélütést eredményezhet.

Befolyásolják a szürkehályog és a rendellenességek kialakulását a szem retinájában, mert megzavarják a mikrocirkulációt a szemgolyóban. Ezek káros hatások, de manapság a DNS-re gyakorolt hatásuk veszélyesebb (szabad gyökök károsítják és hozzájárulhatnak a daganatos betegségek kialakulásához).

Az antioxidáns forrást jelentő különféle gyümölcsök és zöldségek közül az áfonya talapzaton áll.

Az antocianozidok (napvédelem) tartalma miatt hatással vannak a szem szervére, regenerálják azt, és növelik a rodopsin (a retinában lévő pigment) termelését is. Különösen azoknak ajánlott, akik sötétedés után látási problémákkal küzdenek, sok időt töltenek a számítógép előtt, vagy szürkehályogtól szenvednek.

Áfonyával a jó koleszterinért

Számos enzimet, fitoösztrogént és rostot is tartalmaznak, amelyek csökkentik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, ugyanakkor növelik ennek a jó HDL-koleszterinnek a szintjét, amely megakadályozhatja a szívbetegségeket, csökkentheti a szívrohamra és a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamot.

Ezt megkönnyíti az is, hogy képesek csökkenteni a túl magas vérnyomást, mert a koleszterinszint csökkentésével „megtisztítják” az ereket, erősítik az artériákat és az ereket.

A magas antocianin tartalom (egy antioxidáns család) csökkenti a rák kockázatát, valamint támogatja bizonyos rákfajták kezelését, különösen a hormonfüggő (az áfonyában található fitoösztrogének védik az emlő-, pajzsmirigy- és májrákot).

Ajánlott cikkek