A mindennapokba olykor beleillik egy kis házi sütés-főzés, különösen, ha az eredmény hagyományos és ínycsiklandó finomságok, mint például a sajtos pogácsa és a kakaós kalács. Ezek a receptek nemcsak egyszerűek, de az elkészült sütemények ízvilága sem hagy kívánnivalót maga után. Készítsük hát el ezeket a gyorsan elkészíthető, mégis klasszikus ízű csemegéket a saját konyhánkban!
Sajtos pogácsa
A sajtos pogácsa egy olyan sós sütemény, amely ideális kiegészítője lehet bármilyen uzsonnának vagy reggelinek. A sajtos pogácsa készítési módja egyszerű, csak kövesd az alábbi lépéseket:
Először is készítsd elő a hozzávalókat. Szükséged lesz lisztre, élesztőre, tejre, cukorra, margarinra, sóra, tojássárgájára, tejfölre és sajtra.
A tészta elkészítéséhez felfuttatjuk az élesztőt a langyos cukros tejben, majd hozzáadjuk a margarint, a sóval összekevert lisztet, a tojássárgáját és a tejfölt. Jól összegyúrjuk és 1 órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, hajtogatjuk és 30 percet pihentetjük. Ezt még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után kinyújtjuk a tésztát, lekenjük tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd a tepsiben még 15 percig pihentetjük.
Végül 170 fokon kb. 25-30 perc alatt kisütjük.
Kakaós kalács
Az édes ízek kedvelői számára pedig tökéletes választás lehet a kakaós kalács. Mindenki szereti, és igazán nem nehéz elkészíteni. A kakaós kalács recept itt olvasható:
A hozzávalókhoz ezeket kell összekészítened: finomliszt, rétesliszt, tej, élesztő, cukor, só, vaj, tojás, kakaópor.
Először felfuttatjuk az élesztőt cukros langyos tejben. Közben a liszteket összekeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojást és a többi tejjel jól kidagasztjuk. Végül az olvasztott vajat is hozzáadjuk és szép hólyagosra dagasztjuk.
A tésztát két részre osztjuk. Az egyikbe kakaóport dolgozunk, majd letakarva kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztákat kinyújtjuk, összerakjuk és formálunk belőlük két kalácsot.
Felvert tojássárgával lekenjük, majd 180 fokon 15 percig sütjük, majd további 30 percig 165 fokon, amíg szép aranybarna nem lesz.
Ezek a finomságok ideálisak vendégváró falatoknak vagy egyszerűen csak a hétköznapi sütés öröméhez. Készítsd el otthon, és élvezd az elkészítés örömét és az ízeket egyaránt!
A recepteket a www.tutirecept.hu-n találtuk, és a képeket is onnan mentettük le.