5 tipp, hogy segítsen kutyájának alkalmazkodni a költözéskor

Semmi sem olyan izgalmas, mint beköltözni egy új házba vagy lakásba, megismerni az új környéket, és élvezni az új teret. Persze, amit te izgalmasnak találsz, az a kutyád számára stresszes lehet. A kutyák nem értik, hogy az emberek miért változtatnak nagymértékben a dolgok menetén, és ez zavart, szorongást, sőt, akár depressziót is okozhat nekik. Szerencsére vannak olyan dolgok, amelyekkel megkönnyítheti a költözést a kutyusának.

Hagyja, hogy kutyája hozzászokjon a költözködési kellékekhez

Miközben az új otthonod zárási költségeit intézed, és összeszeded a csomagolási kellékeket, hagyd, hogy a kutyád egy kis időt töltsön azzal, hogy hozzászokjon hozzájuk. Hagyja a csomagolási kellékeket otthon egy félreeső helyen, például egy tartalék hálószobában, és hagyja, hogy kutyája a saját kedvére felfedezze és megszaglássza a költözködési kellékeket. Soha ne hagyja azonban felügyelet nélkül, különösen, ha az a fajta, aki rágcsál dolgokat. A költözködési kellékekkel kapcsolatban pozitív megerősítést is létrehozhat, ha jutalmazza kutyáját jutalomfalattal, simogatással és dicsérettel minden alkalommal, amikor saját maga vizsgálja meg a kellékeket.

Tegyen meg mindent a rutin betartása érdekében

Kutyája a rutinból él. A költözés gyakran stresszes időszak minden érintett számára, de mind önnek, mind a kutyájának előnyös lesz, ha mindent megtesz, hogy ragaszkodjon a rutinjához. Minden nap meghatározott időben reggelizik és vacsorázik? Mindenképpen tartsa be ezt a rutint. Minden nap ugyanabban az időpontban viszi sétálni a kutyánkat, vagy éjszakára meghatározott időpontban ketrecbe zárja? Lehet, hogy nem veszed észre, de a kutyák meg tudják állapítani az időt. Minél jobban betartja a napirendjét, annál nyugodtabb lesz az új otthonba való átköltözés során. Kerüld el, hogy azt mondogasd magadnak, hogy majd akkor csinálsz valamit, ha befejezted az aktuális feladatodat, mert még egy kis eltérés is összezavarhatja kedvenced időbeosztását.

Készítse fel kutyáját az autós utazásra

Néhány kutya nem töltött még sok időt autóban, vagy egyszerűen csak nem érzi jól magát az autóban. Ha a kutyusod e kategóriák egyikébe tartozik, fontos, hogy még a költözés napja előtt hozzászoktasd az autóhoz. Ha a költözéshez ketrecet kell használni, már most szoktassa hozzá a kutyát a benne való utazáshoz. Ha nem lesz ketrecben az út során, akkor a méretétől függően vásároljon neki ülésmagasítót vagy biztonsági övet. Vigye el a kutyát rövid autós utakra, hogy segítsen neki hozzászokni az utazáshoz, és adjon neki sok jutalomfalatot és pozitív figyelmet, ha jól viselkedik. Ha kutyája egyszerűen nem bírja az utazást, még gyakorlással sem, fontolja meg, hogy állatorvosától kérjen nyugtató gyógyszert az utazás napjára.

Csomagoljon speciális táskát a kutyájának

Mint említettük, a költözés napján is a lehető legszorosabban be kell tartania kutyája menetrendjét. Ezért fontos, hogy csomagoljon be egy táskát a kutyusának. Ebben legyen benne minden, amire a költözés első napjaiban szüksége lesz kedvence számára. A kutyaeledel és a tálak mellett szükséged lesz jutalomfalatokra, a pórázára és a hámjára, valamint minden olyan gyógyszerre, amelyet a kutyád naponta szed. Ne felejtsen el néhány jutalomfalatot, játékot és minden kényelmi tárgyat, például párnát vagy takarót is magával vinni.

Próbálja meg a dolgokat „normálisnak” tartani

Igen, nehéz „normálisnak” tartani a dolgokat csomagolás vagy kipakolás közben, de minél jobban sikerül, annál kevésbé lesz stresszes a kutyája. Csomagolás közben ügyeljen arra, hogy minél gyakrabban szabaduljon meg a szemét- vagy adománykupacoktól, és pakolja fel a dobozokat az útból kivett helyekre, hogy segítsen a kutyájának megőrizni a nyugalmát. Kicsomagoláskor szabaduljon meg a dobozoktól és a csomagolóanyagtól, amint végzett velük, és a dobozokat tartsa rendben, amíg ki nem csomagolja őket. A dolgok rendben tartása nem csak a kutya alkalmazkodását segíti, de megakadályozza, hogy olyan dolgokat fedezzen fel, amelyekben nem kellene lennie, és megsérüljön.

Az új otthonod biztosan olyan hely lesz, ahol rengeteg új emléket szerezhetsz a családoddal, beleértve a szőrös tagokat is. Azzal, hogy segítesz kutyádnak megszokni a csomagoláshoz használt tárgyakat, a kedvenc tárgyait kéznél tartod a költözés alatt, fenntartod a szervezettséget, és kedvencednek a lehető legközelebb tartod a szokásos napirendjéhez, segítesz enyhíteni a költözéssel kapcsolatos szorongását. Rövid időn belül végigsétálhat az új környéken, és hagyhatja, hogy befogadja az új látványt, hangokat és szagokat.

Ha épp költözés előtt állsz és ezen kutyafajták egyike van neked akkor érdemes lehet elolvasni ezeket az írásokat is. Amerikai Pitbull Terrier kutya fajtaleírás, vagy Pomerániai Törpespicc kutya, jellemző tulajdonságai, vagy Rottweiler kutya, eredete, vagy Shar Pei kutya, nevelése, tartása, hátha segítséget nyújt ha tisztában vagy a kutyusod jellemével amikor egy új szokatlan élethelyzetbe kerülsz kedvenceddel.

Ajánlott cikkek