Hogyan és mikor kell tornázni terhesség alatt

terhesség

Széles körben ismert, hogy az aktív nők sokkal jobban viselik a terhességet és lassabban fáradnak. Az egészséges terhes nőnek nincs ellenjavallata a testmozgáshoz. Mielőtt azonban a kismama az edzés mellett döntene, meg kell beszélnie ezt a tényt orvosával és beleegyezését kell kérnie tőle.

Miért érdemes felkészülni a szülésre?

Ha az orvosnak nincs ellenjavallata a képzéssel kapcsolatban, addig maradjon aktív, amíg jól érzi magát . „Tudományos kutatások kimutatták, hogy a szisztematikus és mérsékelt fizikai aktivitás a nem komplikált terhesség alatt teljesen biztonságos, és pozitív hatással van egy nő és egy gyermek egészségére.” Néhány nő naponta, mások csak heti 2-3 alkalommal sportolnak. Nem számít, milyen gyakran mozog, fontos, hogy élvezze.

A szülés átlagos energiaköltsége körülbelül 2-3 kcal / perc, ami hasonló a 4-5 km / h sebességgel történő gyaloglás energiaköltségéhez. Feltéve, hogy a szülés átlagos időtartama 7-10 óra, a szülés energiafogyasztása hasonló lesz, mint egy maraton alatt szükséges!

A testmozgás hatása egy terhes nőre

  • a testedző anyáknál a normális terhesség aránya magasabb, mint a nem testedző terhes nőknél,
  • olyan kóros állapotokat, mint: koraszülés, terhesség átterjedése, a magzat rendellenes helyzete, elhízás és striák kialakulása ritkábban figyelhető meg terhes nőknél,
  • az aktív emberek szülés utáni kórházi ideje rövidebb,
  • a gyermekágy ideje alatt a terhesség alatt aktív nők gyorsabban visszanyerik fizikai erőnlétüket és mentális egyensúlyukat,
  • az emlőmirigyek jobb vérellátásának köszönhetően a laktáció korábban és hosszabb ideig tart, mint azoknál a nőknél, akik kerülik a fizikai aktivitást.

A terhesség alatti mozgás javítja a légzőrendszert és a keringési rendszert, a megnövekedett véráramlás a méhen és a méhlepényen pozitívan befolyásolja a baba fejlődését. 

A terhesség alatti testmozgás hatásai az újszülöttre

Azok az újszülöttek, akiknek az anyja terhesség alatt gyakorolt, magasabb Apgar-pontszámot értek el, mint a nem gyakorló nők újszülöttjei.

Ne feledje azonban, hogy a terhesség nem a rekordok megdöntésének ideje . Csak mérsékelt és szisztematikus tevékenység megfelelő ebben a kivételes állapotban. Hagyjon minden versenyképes edzést későbbre.

Ha még nem végzett edzést, a terhesség nem a legjobb alkalom az aktív életmód megkezdésére. Ha azonban gondoskodni akar magáról, várjon a terhesség második trimeszteréig, majd kezdje el a gyengéd edzést – miután konzultált a nőgyógyászával.

Ajánlott cikkek