Phoo Magazin | Birodalmi rohamosztagosok a hétköznapokban
Phoo Magazine - Budapest based visual storytelling magazine - Kortárs Fotográfiai Magazin
Phoo Magazin, Phoo, Phootographers, Kortárs Fotográfiai Magazin, Visual Storytelling, Professional photography, magazine, phoo.hu, hungarian, budapest, kálló péter, visual, vizuális, fotóesszé, sorozat, igényes tartalom, fotózás, hasselblad, leica, nikon, szabadidő, tartalom szolgáltatás, fekete-fehér, színes, kodak, fotóriport, like, facebook, twitter, ingyenes, okos, képírás, képíró, magyar, fényképezés, VII magazin, new york times, lens culture, visual culture, vizuális kultúra, vizuális kommunikáció, BKF, MOME, muosz, kiemelkedő, minőség,
22973
post-template-default,single,single-post,postid-22973,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_non_responsive

Birodalmi rohamosztagosok a hétköznapokban

Jorge Pérez Higuera “The Other Side” című sorozata kitalált karakterek mindennapi helyzetekben, napi rutin viccesen bemutatva új kontextusban, birodalmi rohamosztagosok szemszögéből. A projektet a francia szociológus Bourdieu ihlette.

 

A szerző gondolatai a sorozatról:

A történelem tudomány előadásaiban eddig a hangsúlyt a dátumokkal alátámasztott tények elbeszélésére helyezte. A „nouvelle histrorie”, avagy az „új történelem ellentéte ennek az öreg modellnek, vagyis az átlagos egyénekre fókuszál, neveket és arcokat ad a feledésre ítélteknek.
„A napi rutin minden ember élete. Nincs olyan ember, „anyagtalanságra” való tekintet nélkül, aki pusztán a napi rutin szerint élne, anélkül hogy az teljesen felemésztené őt. A napi rutin az egész ember élete.” (Heller A.)
Bordieu állítása szerint ez a habitus, vagyis azon a mindennapi tevékenységek összessége, amik formálják az emberek életstílusát, osztályba sorolhatóak a szerint, hogy az emberek melyik társadalmi osztályba tartoznak. Így a munkásosztály napi rutinja a szükségletek kielégítésére alapszik, addig a felsőbb osztályoknál a napi rutint a preferenciák és a kulturális igények által alakított vágyaik határozzák meg. Válaszként erre az ellentétre Thornstein B. Veblen előállt egy új osztály típussal, a „szabad (idő) osztállyal” aki másokra hagyja a munka nehezét, míg maga tetszetősebb feladatok elvégzésére koncentrál.
A másik oldal különböző egyének mindennapi tevékenységeit mutatja be annak érdekében hogy megtestesítse a napi rutin jelentőségét, ennek bemutatására kitalált karaktereket adaptál világunkba. 

 

stormtrooper15