Phoo Magazin | Busójárás
Phoo Magazine - Budapest based visual storytelling magazine - Kortárs Fotográfiai Magazin
Phoo Magazin, Phoo, Phootographers, Kortárs Fotográfiai Magazin, Visual Storytelling, Professional photography, magazine, phoo.hu, hungarian, budapest, kálló péter, visual, vizuális, fotóesszé, sorozat, igényes tartalom, fotózás, hasselblad, leica, nikon, szabadidő, tartalom szolgáltatás, fekete-fehér, színes, kodak, fotóriport, like, facebook, twitter, ingyenes, okos, képírás, képíró, magyar, fényképezés, VII magazin, new york times, lens culture, visual culture, vizuális kultúra, vizuális kommunikáció, BKF, MOME, muosz, kiemelkedő, minőség,
22402
post-template-default,single,single-post,postid-22402,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_non_responsive

Busójárás

A busójárás az egyik legrégebbi hagyomány, amit a mai napig őrzünk, és művelünk, mint elődeink, akik a telet akarták elűzni, köszönteni a tavaszt, a termékenyseget. Az akkori ember még nem ismeri maga körül a világot, éldegélt a maga falusias környezetében, sáros kis utcákon, hóbuckák között. Februárban, farsangkor, a hosszú telet megunva meleg bundákba és ijesztő jelmezekbe öltözik, kereplőkkel hangoskodik, hogy tényleg elűzze a telet. Elhiszi, hogyha egy koporsót bocsájt a Dunára, vagy máglyán elégeti a telet, akkor gyorsan vége lesz a télnek és termékeny év lesz.
Többszáz év alatt azonban sokat valtozott a világ. Nem csak a falusi parasztházak, sáros kis utcák cserélődtek le urbánus, városiasabb épületekre, aszfalt utakra, uniformizált üzletekre, hanem a természetfelettiben hívő ember áttért a racionális gondolkodásra.

A mai ember tudja, hogy nem a Busók űzik el a telet.

Tisztában van minden környezeti tényezővel, ami a jó termékhez szükséges. Mégis a hagyományt ugyanúgy űzi. Igaz elsősorban turisztikai szempontból, vagy a közösség összekovácsolása miatt, vagy a helyi vendéglátóhelyek megtöltése miatt.

Mégis a Busók lokális hősök.

A Busókra nem vonatkoznak a hétköznapi erkölcsi szabályok. A télre, időre es cselekvésre, sajátos felfüggesztett állapot jellemző. Ezért is van nagy vonzereje a Buso szerepnek, hiszen az inkognitó es a maszk alatti másik világ egy sajátos tudatállapot a transzformacio megélése is. A globalizáció csak a Busók környezetet érintette meg, maga a busójárás eredeti maradt. Hiába a kínai bolt, szolárium, benzinkút háttér, vagy a mobiltelefonáló Busólány, a hagyomány belül igaz maradt.

Kálló Péter ironikusan szemléli a hagyományt, de nem szkeptikusan. Az elértéktelenedésre, a kiüresedésre próbál rávilágítani rövid sorozatával. Miközben egy kicsit megmosolyogjuk vagy fájóan megvédjük belül a hagyományt ne feledjük a racionális valóságot sem szem elől téveszteni!

101 102 103 104 105 106 106a 106b 107 108 109 110 111